Nieuws

Terug

Minister Bruins bracht afgelopen 4 maart een interessant werkbezoek aan patiënten van Hersenz.

"Minister, zorg er samen met ons voor dat Hersenz integraal in de ziektekostenverzekering komt voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel die het nodig hebben.” Deze oproep kreeg minister Bruins 4 maart mee van cliënten, behandelaars en bestuurders tijdens een werkbezoek aan een behandellocatie van Hersenz in Den Haag.

Hersenz is een behandeling voor mensen met hersenletsel, bedoeld om beter te leren omgaan met de gevolgen van blijvend hersenletsel. De minister ging uitgebreid en zeer betrokken in gesprek met de cliënten en behandelaars. Op zijn LinkedIn-pagina schreef hij het volgende over het bezoek:

"Een interessant werkbezoek vandaag aan Hersenz.nl waar ze mensen met een niet-aangeboren hersenletsel helpen om te gaan met de gevolgen van hersenletsel. Vermoeidheid, concentratieproblemen en psychische problemen bijvoorbeeld. Mensen die een beroerte of ongeval hebben gehad, komen vaak in het ziekenhuis of in het revalidatiecentrum terecht. Als ze daar klaar zijn, gaan ze naar huis en daar begint het echte herstel pas. Omdat hersenletsel óók gevolgen heeft voor de partner en/of kinderen betrekt Hersenz de naasten altijd bij de behandeling. Maatwerk voor iedereen en de juiste zorg op de juiste plek. Grote dank aan de patiënten voor het delen van hun verhaal en de behandelaars bij Hersenz. Door hen heb ik vandaag weer een hoop bijgeleerd over onze hersenen en niet-aangeboren hersenletsel."


Tijdens het werkbezoek werd de kracht van Hersenz en de integrale behandelaanpak getoond vanuit het perspectief van de cliënten. Behandelaars van het gespecialiseerde interdisciplinaire team (psychologen, cognitief trainers, psychomotorisch therapeuten, fysiotherapeuten en logopedisten) gaven toelichting op de aanpak. Ook de naasten kwamen uitgebreid aan het woord. De belangstelling van de minister werd erg gewaardeerd.


Uiteraard kwamen de zorgen over de toekomst van Hersenz aan bod. De behandeling van Hersenz valt nu nog onder een subsidieregeling in de Wet Langdurige Zorg. In de toekomst wordt dit de Zorgverzekeringswet. Er wordt momenteel gewerkt aan een overgangsregeling. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en alle dertien aangesloten Hersenz-organisaties zijn bezorgd over de inhoud van de regeling. Tot dusverre lijkt het erop dat Hersenz hierin niet wordt opgenomen als één geheel maar opgeknipt in losse elementen die apart gedeclareerd moeten worden. Dit opknippen betekent dat het integrale karakter, één van de grote winstpunten van het programma, verloren zou gaan. De rompslomp voor cliënt en behandelaars, die nu voorkomen wordt door te werken met één indicatie, zou dan terugkeren. Deze zorgen zijn met de minister en de aanwezige ambtenaren gedeeld. De minister gaf aan de zorgen te snappen. De komende tijd zullen we samen kijken hoe versnippering voorkomen kan worden.  

Minister Bruins bracht afgelopen 4 maart een interessant werkbezoek  aan patiënten van Hersenz.