Twaalf projecten van excellente onderzoeksgroepen zijn gehonoreerd voor een TOP subsidie.
Hiermee kunnen zij onderzoekslijnen vernieuwen en nieuwe samenwerkingen aangaan.
Zij krijgen maximaal € 675.000,- voor onderzoek dat minimaal 4 en maximaal 5 jaar duurt.
In één van de twaalf onderzoeken bundelen neurologen en neurobiologen hun expertise en gaan op zoek naar de oorzaak van cognitieve stoornissen.
Cognitieve stoornissen na een hersenbloeding,
Glia in subarachnoid haemorrhage survivors: neuroinflammation cause of cognitive deficits? prof. dr. E.M. (Elly) Hol, UMCU
In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 1500 mensen een hersenbloeding, doordat een uitstulping van een hersenslagader barst (“subarachnoïdale bloeding”).
Ongeveer 30% van de patiënten die de bloeding overleven houdt last van cognitieve stoornissen.
Dit betekent dat ze geheugenproblemen hebben, moeite hebben om zich te concentreren en het lastig vinden om meerdere dingen tegelijk te doen.
Dit heeft een enorme impact op de patiënten en hun naasten.
In dit onderzoeksproject bundelen neurologen en neurobiologen hun expertise en gaan op zoek naar de oorzaak van deze cognitieve stoornissen.
Hun hypothese is dat een subarachnoïdale bloeding een ontstekingsreactie in de hersenen veroorzaakt waardoor verschillende cellen in de hersenen niet meer goed met elkaar kunnen communiceren en er vervolgens cognitieve stoornissen ontstaan.
Met geavanceerde technieken zal de groep van Hol de communicatie tussen de verschillende cellen bestuderen.
Ook zal onderzocht worden of de cognitieve stoornissen voorkomen kunnen worden door de ontstekingsreactie te onderdrukken.
Met een speciale scan wordt onderzocht of patiënten 3 jaar na de bloeding nog steeds een ontstekingsreactie in de hersenen hebben en of dit samenhangt met het optreden van cognitieve stoornissen.
Deze studie zal belangrijke nieuwe aanknopingspunten leveren om de chronische cognitieve stoornissen na een subarachnoïdale bloeding te kunnen behandelen.