Spasticiteit is een veelvoorkomend probleem bij mensen met neurologische aandoeningen, zoals een CVA. De behandeling van spasticiteit na een CVA is complex door de betrokkenheid van verschillende zorgprofessionals en behandelmogelijkheden. In verpleeghuizen komt hinderlijke spasticiteit veel voor en er lijkt sprake van onderbehandeling. Hoe kunnen wij op TIJD spasticiteit signaleren, behandelen en complicaties voorkomen?
Om die vragen te beantwoorden is bij Zonnehuisgroep Vlaardingen het Project SpasticiTIJD gestart. Het doel van het project SpasticiTIJD is het ontwikkelen en implementeren van een interdisciplinair en evidence-based zorgproces voor de spasticiteitszorg na een CVA in de geriatrische revalidatie. In het kader van haar Master Neurorevalidatie en Innovatie werd fysiotherapeut Maaike Kleijn projectleider.
De multidisciplinaire projectgroep heeft eerst onderzoek uitgevoerd naar de ervaringen en behoeften met betrekking tot de spasticiteitszorg bij cliënten en zorgprofessionals in de geriatrische revalidatie. Vanuit die resultaten is een interdisciplinair zorgproces voor de behandeling van spasticiteit na een CVA ontwikkeld; het ‘spasticiteitsprotocol CVA GR’. Dit zelfontwikkelde ‘spasticiteitsprotocol CVA geriatrische revalidatie’ is vervolgens geïmplementeerd op de afdeling ‘revalidatie stroke’. Deze implementatiefase nadert haar eind. Meer nieuws volgt zodra het project is afgesloten, de resultaten bekend zijn en het protocol gepresenteerd wordt.
Dit zijn de afbeeldingen die horen bij de presentatie die Maartje Kleijn hield in november 2022 op het Symposium van de Rotterdam Stroke Service. Dit is het LinkedInprofiel van projectleider Maartje Kleijn. Je kunt contact leggen door haar een e-mail te sturen: Mkleijn@zgvlaardingen.nl.
Poster ‘Hoe signaleer ik spasticiteit?’. De illustrator is Roos Kurstjens bij Roos in Huis.