Wist jij dat er naast mensen met een zichtbare beperking ook een paar miljoen mensen met een ónzichtbare beperking mee willen doen in onze maatschappij? Mensen hebben bijvoorbeeld last van herrie, prikkels, fel licht of weinig energie. Daardoor gaan ze liever niet meer uit of vermijden ze een dagje winkelen.
Stichting Chill is een vrijwilligersorganisatie die wil dat iedereen uit kan gaan. Iedereen - dat betekent dus óók prikkelgevoelige mensen die niet tegen herrie of flikkerende lichten kunnen.
Stichting Chill streeft naar een landelijk dekkend netwerk van Chillcafés, Easydining restaurants en Loungeseats zodat iedereen kan uitgaan of een dagje kan gaan winkelen. Dat doen ze door ondernemers in de horeca te helpen de juiste sfeer en omstandigheden te bieden voor deze grote doelgroep. Denk aan zachte of geen muziek, gedimd licht, geluidswerende maatregelen, instructie van personeel, apparaten die weinig herrie maken en plekken waar mensen even tot rust kunnen komen.
Hedie Niemeijer bedacht eerder al de Silencecafés. Dat werd een succes. Nu reiken de ambities verder. Met de oprichting van Stichting Chill begint de realisatie van een landelijk dekkend netwerk van Chillcafés, Easydining restaurants en Loungeseats. Op die manier wordt uitgaan voor iedereen mogelijk - naar het Chillcafé, dineren in een Easydining restaurant en rusten in een Loungeseat tijdens een dagje winkelen.
Chillcafés zijn horecazaken die zorgen voor een prikkelarme omgeving. Ideaal om gezellig uit te gaan voor mensen die niet van herrie houden of er niet tegen kunnen. Chillcafés zijn er voor iedereen, met welke (medische) achtergrond dan ook. Gewoon door elkaar.
EasyDining restaurants hebben een aparte zaal of rustige hoek waar mensen die prikkelgevoelig zijn met hun gezelschap rustig kunnen eten. In overleg is het vaak mogelijk de muziek uit te zetten, het licht te dimmen en af te spreken dat het personeel extra zachtjes werkt.
Loungeseats zijn er voor mensen die even moeten rusten tijdens een dagje winkelen of avondje uit. Een tafelkaart zorgt dat mensen niet gestoord worden. Loungeseats zijn altijd op de rustigste plek. Je zorgt zelf voor oordoppen of een geluiddempende koptelefoon.
In het artikel ‘Gastvrije horeca voor iedereen. Dus ook voor de miljoenen mensen met een onzichtbare beperking’ vertelt Hedie Niemeijer over de samenwerking van Stichting Chill met ondernemers in de horeca. Samen ontwikkelen zij prikkelvriendelijke concepten. Concepten waardoor mensen met een onzichtbare beperking samen met hun geliefden, vrienden en bekenden op gezette tijden zorgeloos kunnen uitgaan. Zo wordt de horeca steeds inclusiever, ook voor de grote groep mensen met een onzichtbare beperking. Dit is de website van Stichting Chill.