Nieuws

Terug

Virtueel brein van hersentumorpatiënt verbetert operatie.

Wetenschappers maakten een virtuele versie van het brein van patiënten met een hersentumor.

Ze hopen zo in de toekomst beter te kunnen opereren.Onderzoekers uit onder andere Gent maakten een persoonlijk virtueel brein van patiënten met een hersentumor.

Zo’n model kan in de toekomst mogelijk goed inschatten wat het effect van een tumor en een eventuele operatie op de hersenen heeft.

Het is gevaarlijk om een hersentumor operatief te verwijderen. Vaak beschadigt de chirurg niet alleen de tumor maar ook het omliggende gezonde hersenweefsel.

Dat kan gevolgen hebben voor de patiënt als er belangrijke hersenfuncties door uitvallen. Artsen gebruiken daarom onder andere functional magnetic resonance imaging (fMRI) om te checken welke hersengebieden om de tumor liggen. Door de tumor kunnen hersenfuncties van plek verschuiven, daarom ziet het brein van elke hersentumorpatiënt er weer anders uit.

 

Toch kun je op zo’n hersenscan niet alles zien. Hoewel een fMRI-scan kan tonen welke gebieden een rol spelen bij een bepaalde functie, kan hij niet inschatten of het hersengebied ook nodig is om de functie te behouden.

En die informatie heb je nu net nodig om de gevolgen van een operatie goed in te kunnen schatten.

 

De Gentse wetenschappers maakten daarom een virtueel model van de hersenen van 25 patiënten met een hersentumor.

Dit deden ze door verschillende technieken te combineren (waaronder fMRI en Diffusion-weighted magnetic resonance imaging (DWI)).

Vervolgens schotelden ze alle informatie voor aan een computermodel die er aansluitend een virtueel brein van maakte.      

 

De virtuele breinen bleken goed te kloppen met de werkelijkheid. De modellen lieten zien welke gebieden rechtstreeks beïnvloed werden door de tumor, welke er verder van aflagen en welke gebieden nog gezond waren.

De onderzoekers hopen dat de virtuele breinen in de toekomst precies kunnen voorspellen wat het effect van een operatie op de patiënt is. Het merendeel van de deelnemers aan deze studie is intussen geopereerd.

Nu gaan de wetenschappers bekijken of de virtuele breinen goed voorspeldden welke effecten de operatie teweeg bracht.

 

De resultaten zijn gepubliceerd in eNeuro.

Virtueel brein van hersentumorpatiënt verbetert operatie.