‘Vinden van de juiste zorg op het juiste moment door de juiste persoon op het juiste tijdstip.’ Bij de patiëntenvereniging en onder zorgprofessionals is er behoefte aan een kompas voor casemanagement hersenletsel. Dit visiedocument is een eerste aanzet tot dit kompas, opgesteld door een brede vertegenwoordiging uit het werkveld. Het is bedoeld als input voor de Zorgstandaard Hersenletsel die op dit moment in ontwikkeling is en als hulpmiddel voor de regionale samenwerkingsverbanden en ketens.
De inzet van casemanagement vanaf het moment van ontstaan van het hersenletsel kan mensen op weg helpen in hun proces van herstellen en leren leven met hersenletsel en in het wegwijs maken in de wereld van zorg en ondersteuning. Het is de sleutel in het voorkomen van achteruitgaan van kwaliteit van leven en participatie. Dat is hard nodig, blijkt uit de ervaringen van veel mensen met hersenletsel en hun naasten.
Casemanagement hersenletsel dient regionaal georganiseerd te worden, door de samenwerkende aanbieders van zorg vanuit ziekenhuis, revalidatie, eerste lijn en sociaal domein. De professional casemanagement hersenletsel werkt onafhankelijk van de belangen van instanties, organisaties en zorgaanbieders en kan deze rol vanuit verschillende beroepsachtergronden vervullen.
Na een CVA (cerebrovasculair accident) en bij NAH (niet-aangeboren hersenletsel) is casemanagement nog geen gangbare zorg, waar dit voor dementie en oncologie al wel het geval is. De publicatie van dit visiedocument vormt de start van een landelijke ontwikkeling in casemanagement voor patiënten met hersenletsel in Nederland. Het Kennisnetwerk CVA Nederland maakt zich vanaf 2021 samen met andere partners sterk voor deze implementatie. Meer informatie over het Kennisnetwerk CVA Nederland vindt u op hun website. Voor het Visiedocument Casemanagement Hersenletsel klikt u hier.