Gezinnen waarvan één van de ouders langdurig ziek is en continu verzorging nodig heeft, krijgen recht op kinderopvangtoeslag. Staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken) past daarvoor de regels aan. "Nu is het heel onrechtvaardig", zegt ze.
Alleen als beide ouders werken of een opleiding volgen, heb je recht op kinderopvangtoeslag. Is één van de ouders langdurig ziek, dan zorgt dat vaak voor problemen. Je verliest dan de kinderopvangtoeslag.
Extra belasting
Dat is een extra belasting voor de niet-zieke ouder, die vaak al moeite heeft om alle ballen in de lucht te houden: de zorg voor de zieke partner, de zorg voor de kinderen en daarnaast werk. "Om dan van de partner te vragen om te stoppen met werk om voor de kinderen te zorgen is een onrechtvaardigheid die ik wil herstellen", zegt Van Ark.
De nieuwe regels gaan alleen gelden voor mensen met bijvoorbeeld een dwarslaesie of een ernstige spierziekte die continu zorg nodig hebben, niet zelfstandig kunnen wonen en dus onmogelijk voor de kinderen kunnen zorgen. Deze mensen hebben een zogenaamde Wlz-indicatie en vallen onder de wet langdurige zorg. Naar schatting hebben enkele duizenden mensen baat bij de wetswijziging.
Tegemoetkoming gemeenten
Voor gezinnen waarin één van de ouders voor langere tijd is uitgeschakeld vanwege depressie, kankerbehandeling of een andere gezondheidsreden, geldt de aanpassing niet. Zij kunnen aankloppen bij de gemeente voor een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang op basis van een sociaal-medische indicatie.
In de praktijk blijken er wel grote verschillen in hoe gemeenten daarmee omgaan: in de ene gemeente helpen ze je wel, in de andere niet. Van Ark: "Die signalen bereiken mij steeds meer. Daarom wil ik onderzoeken hoe gemeenten hiermee omgaan." Dat gemeenten soms verschillend handelen, is volgens haar niet de bedoeling.
Oproep
Geeft ook jouw gemeente niet thuis als het gaat om een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang op basis van een sociaal-medische indicatie? Laat het ons weten en mail: oproep@rtl.nl