Het Belgische ziekenhuis AZ Delta organiseert op dinsdagavond 4 mei 2021 een webinar over ‘Rijgeschiktheid na hersenletsel'. Centraal op deze avond staat de beïnvloeding van hersenletsels op functionele vaardigheden en dus ook een veilige deelname aan het verkeer, de rijgeschiktheid.
Dit webinar wordt ingeleid met een welkomstwoord van medisch directeur te AZ Delta, dr. Lieven Wostyn. Deze avond is Mark Tant de gastspreker. Hij is doctor in de neuropsychologie, (mede-)auteur van verschillende artikels over medische rijgeschiktheid en participeert in Europese projecten en werkgroepen over dit thema. Mark Tant is sinds 2008 afdelingshoofd van het CARA (het Centrum voor Rijgeschiktheid en Voertuigaanpassing). Het Cara is een onderdeel van het BIVV, het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. Het centrum bepaalt of iemand medisch gezien geschikt is om met de wagen te rijden.
Een niet-aangeboren hersenletsel of NAH is een hersenletsel dat ‘plots’ ontstaat... Er zijn verschillende soorten hersenletsels: een beroerte, een hersentumor, een traumatisch hersenletsel. Een verworven hersenletsel kan invloed hebben op verschillende domeinen: de motorische controle; de waarneming; het beoordelingsvermogen; de informatieverwerking, de concentratie of alertheid; het geheugen; de planning en uitvoering. Aan de hand van dit symposium delen zij graag hun expertise over rijgeschiktheid na een niet-aangeboren hersenletsel.
Hier is de website van AZ Delta. Meer informatie over het BIVV lees je op de website Vias institute. Op de website van het © Vlaams patiëntenplatform lees je meer over de werkzaamheden van Mark Tant bij het CARA. Hier lees je meer over het webinar ‘Rijgeschiktheid na hersenletsel'. Hier kun je je inschrijven voor dit webinar.