Het ZonMw-programma Nationaal Plan Hoofdzaken heeft onlangs 19 veelbelovende projecten toegekend. Deze projecten richten zich op het toepassen van beschikbare kennis over hersen- en psychische aandoeningen. Met als doel deze toepassingen naar de (bredere) praktijk te brengen en structurele inbedding te bevorderen.
Deze innovatieve initiatieven hebben als voornaamste doel de levens van mensen met hersen- en psychische aandoeningen te verbeteren. Hierbij ligt de nadruk op praktische toepasbaarheid en duurzame integratie in de samenleving. Elke van de 19 projecten belooft bij te dragen aan concrete verbeteringen in de zorg en de levenskwaliteit van mensen met hersen- en/of psychische aandoeningen.
Lees alles over ‘Nationaal Plan Hoofdzaken’ op de website van ZonMw. Hier lees je alles over de 19 projecten.
Een aantal projecten is gericht op mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Die staan hieronder.
Meedoen met Afasie in de Praktijk (MAP): Implementatie van innovatieve behandeloplossingen
COPACA ontwikkelde een 'wizard' voor aangepast advies en materialen ter verbetering van communicatie bij afasie. Project MAP streeft naar landelijke beschikbaarheid door doorontwikkeling en implementatie, met samenwerking tussen mensen met afasie, afasietherapeuten en onderzoekers voor gebruiksvriendelijkheid en draagvlak.
MOE! Meedoen, Opladen, Energie!
Dit project, "MOE! Meedoen, Opladen, Energie!", richt zich op jongeren met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en vermoeidheidsproblemen. Het doel is om een bestaand behandelingstraject, momenteel alleen voor volwassenen beschikbaar, aan te passen en toegankelijk te maken voor jongeren (12-18 jaar).
Dit project gebruikt 7 Tesla MRI en magnetoencefalografie om diepe hersenstimulatie (DBS) te verbeteren voor essentiële tremor en de ziekte van Parkinson. De nauwkeurigere DBS-elektrodeplaatsing en elektrische programmering, gericht op het motorische netwerk, kunnen de effectiviteit verhogen.
Dit project implementeert een innovatieve aanpak voor verstaanbaar spreken bij neurologische bewegingsstoornissen, ondersteund door ParkinsonNet. Logopedisten worden een jaar lang geïnformeerd en geschoold, waarna zelfstandige implementatie mogelijk is.