Nieuws

Terug

Aphasia Clinics over 'In gesprek: Horen wat niet is gezegd' in Rotterdam op 25 maart 2022

Op vrijdag 25 maart 2022 zal de 10e editie van de Aphasia Clinics plaatsvinden. Voor deze lustrumeditie gaan we terug naar de basis. Datgene waar alles om draait “communicatie” is het onderwerp van de 10e Aphasia Clinics. Het verbeteren van de communicatie is het ultieme doel van al onze behandelingen, maar voor onze patiënten, hun naasten en onze collega’s is het vooral een middel.

De dag start met Rimke Groenewold. Zij presenteert de eerste resultaten van haar grote COPACA studie. Hierin wordt onderzocht, in samenwerking met logopedisten,  personen met afasie en hun naasten, hoe de communicatieve interactie in de praktijk verloopt en welk behandelmateriaal geschikt is om deze communicatie te verbeteren.

Tevens zullen Mia Verschaeve en Clarinda Otterspeer hun jarenlange expertise op het gebied van communicatie binnen Afasiecentra in Nederland met u delen. Op welke manier wordt communicatie nog getraind in de chronische fase en hoe leren zij mensen met afasie deze vaardigheden toe te passen in hun dagelijks leven?

In de afgelopen tien jaar is er ook meer aandacht gekomen voor de omgeving waarin mensen met afasie communiceren. Sandra Wielaert deelt haar schat aan ervaring op het gebied van de communicatieve interactie tussen mensen met afasie en hun sociale omgeving. Dankzij vele jaren toepassen van én onderwijs geven over de PACT kan Sandra prachtige anekdotes met ons delen over de succesfactoren en valkuilen van deze methode.

Marion Leaman doet onderzoek naar het initiëren van nieuwe onderwerpen door mensen met afasie en het uiteindelijke communicatieve succes daarvan in een gesprek. Zij zal de wetenschappelijke onderbouwing verzorgen voor de behandeling van elementen in succesvolle communicatie waar mensen met afasie moeite mee kunnen hebben.  

Binnen de “communicatieve omgeving” van mensen met afasie valt natuurlijk ook de zorginstelling waar behandeld wordt. Zijn jouw collega’s in staat om aan hun zorgdoelen te werken met iemand met afasie? Voelt iemand met afasie zich net zo welkom als iemand zonder taalproblemen in jouw instelling? Is iemand met afasie in staat om de regie te houden over zijn revalidatieproces of wordt dat toch wel moeilijker als je alle brieven en mails niet kunt lezen? Met programma’s als CommuniCare en Con-tAct is er de laatste tijd veel aandacht voor het verbeteren van de communicatie met mensen met afasie. We gaan in discussie met Maren van Rijssen en Philine Berns over de rol van logopedisten en linguïsten in het beter toegankelijk maken van zorg voor mensen met afasie. Wat zijn succesfactoren en waar liggen uitdagingen? We hopen op een levendige discussie met de zaal.

Medische beroepen krijgen ook steeds meer aandacht voor de rol van communicatie in hun dagelijkse praktijk. Er wordt steeds meer duidelijk over het belang van woordkeuze bij “shared decision making” in de zorg. We horen inzichten vanuit de gezondheidspsychologie over hoe je met (non)verbale communicatie (placebo) effecten kunt genereren. De dag wordt afgesloten met een geweldig Amerikaans theater initiatief waardoor mensen met afasie weer volop meedoen met de maatschappij. Lees hier het hele programma. Dit evenement vindt plaats in Rotterdam, Woudestein Erasmus Universiteit. Lees hier alles over de lustrumeditie van Aphasia Clinics 2022.

Aphasia Clinics over 'In gesprek: Horen wat niet is gezegd' in Rotterdam op 25 maart 2022