Nieuws

Terug

Artikel ‘De rol van verpleegkundigen in het bieden van psychosociale zorg na beroerte’

Ongeveer één derde van de mensen die een beroerte hebben gehad, krijgen te maken met psychosociale problemen, zoals klachten van depressie of angst. Verpleegkundigen kunnen een belangrijke rol spelen in het signaleren en voorkomen van en omgaan met zulke klachten. Veel verpleegkundigen geven echter aan niet goed te weten hoe ze het beste zorg kunnen bieden bij deze problemen.

Daar hebben Dagmar van Nimwegen en Anne Visser-Meily e.a. onderzoek naar gedaan. In hun systematische review hebben zij interventies onderzocht die een positief effect kunnen hebben op psychosociaal welzijn na beroerte en die door verpleegkundigen gebruikt kunnen worden in de dagelijkse praktijk.

Uit hun resultaten blijkt dat interventies die door verpleegkundigen gebruikt kunnen worden om psychosociaal welzijn na beroerte te verbeteren de volgende topics zouden moeten bevatten: stemming, herstel, coping, emoties, gevolgen/problemen na beroerte, waarden en behoeften, risico factoren en secundaire preventie, zelfmanagement en medicatie management. Deze interventies zouden geleverd moeten worden door een combinatie van actieve informatie en fysieke oefeningen. Je leest het allemaal op de website van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht (KCRU).

Artikel ‘De rol van verpleegkundigen in het bieden van psychosociale zorg na beroerte’