Nieuws

Terug

Biodynamische verlichting; een waardevolle aanvulling

Ouderen hebben meer licht nodig dan jongeren, wel drie tot vijf keer zoveel. Toch is die hoeveelheid licht in veel (verpleeg)huizen niet beschikbaar in de ruimten waar ouderen overdag verblijven. Zorgorganisatie IJsselheem deed een proef met biodynamische verlichting op een woonlocatie voor mensen met dementie. De resultaten waren opvallend positief; vrijwel meteen daalde de nachtelijke onrust met wel 60 procent en bewoners waren overdag meer wakker en actief.

Vanwege onrust en onbegrepen gedrag bij bewoners met dementie in de Zwolse Zorghuizen van Woonzorgconcern IJsselheem is men gestart met biodynamische verlichting als aanvulling op de basisverlichting. De onrust uitte zich 's nachts doordat sommige bewoners op de deuren gingen bonzen, gingen slepen met meubels of elkaar fysiek in de haren vlogen. Overdag zaten de bewoners vooral veel te dutten of uitte het zich in fysieke agressie. Voldoende licht is nodig om de biologische klok goed te informeren, goed te slapen, overdag fit en actief te zijn en voor een goede stemming. De biodynamische verlichting geeft overdag extra daglicht en imiteert de zonsopkomst en de zonsondergang. Met goed resultaat!

Lees het allemaal op de LinkedIn van IJsselheem en van locatie-regisseur Engeline Plaggenmarsch. Lees het op de website van RTV Oost. En lees het interview van initiatiefnemer en ergotherapeut José Gernaat op de website van Zorg voor Beter.

Biodynamische verlichting; een waardevolle aanvulling