De Participatielezing 2022 van Tim 'S Jongers was een beklemmend en persoonlijk verhaal over de ervaringswereld van de mensen die niet of te weinig gehoord worden. De honderden toehoorders in Pakhuis De Zwijger en volgers van de stream waren diep onder de indruk en uitten zich unaniem lovend op sociale media. Eerder schreven wij erover. Inmiddels is de lezing al duizenden keren bekeken op YouTube, maar er is nu ook een uitgebreide versie in boekvorm, ‘Beledigende Broccoli’ verschenen bij Uitgeverij van Gennep.
Tussen goede bedoelingen en de uitwerking van sociaal beleid gaapt een grote kloof. Neem het voorbeeld van de broccoli en de pastinaak. Kinderen in een achterstandswijk zouden op school gezonder moeten eten. Een goed idee. Maar wat als die kinderen zonder ontbijt naar school zijn gekomen?
In ‘Beledigende broccoli’ vraagt Tim ’S Jongers hoe deze kloof overbrugd kan worden. De wereld van het beleid is gesloten voor de ervaringen van kwetsbare mensen. Hoe kan ervaringskennis een rol gaan spelen? Op deze vraag geeft Tim ’S Jongers persoonlijke en ongemakkelijke antwoorden, waarbij het verkrijgen van articulatiemacht een belangrijke rol speelt.
Tim ’S Jongers is senior adviseur bij de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) en columnist bij de Volkskrant. In dit boek zijn naast de participatielezing daarom tevens een aantal columns en een bijzonder interview met de auteur opgenomen. Op 25 maart 2022 hield ’s Jongers de vijfde Participatielezing van Movisie. De titel was ‘Van kloof naar brug: het belang van ervaringskennis voor het verkleinen van verschillen’. Centraal in zijn verhaal stond ervaringskennis en de vraag hoe gemeenten daar veel beter gebruik van kunnen maken. Hoe kunnen beleid en uitvoering vanuit de verhalen van mensen beginnen? Op zijn verhaal reageerden Jeroen van der Waal, hoogleraar Erasmus Universiteit, Leila Assam, medeoprichter van Stichting Carabic en Marc Mulder, senior ervaringsdeskundige Armoede & Schulden bij Movisie. Presentator was Olaf Stomp. De lezing is nog steeds te zien via het YouTube kanaal van Movisie. Daarnaast schreef Tea Keyl voor Movisie een boeiend verslag