Nieuws

Terug

Hengelo en Enschede. Muziek maakt nieuwe verbindingen in hersenen.

Kom kennismaken!

 

Heb je hersenletsel en wil je ervaren of RGM iets voor jou is?

In de maand oktober is er iedere donderdag van 13.30 tot 14.45 uur in Enschede

en iedere dinsdag van 13.15 tot 14.30 uur in Hengelo gelegenheid om kosteloos en vrijblijvend mee te doen.

 

Aanmelden kan bij Hetty Kootstra, senior begeleider bij dagbesteding Enschede en Hengelo  via h.kootstra@interaktcontour.nl.Muziek maakt nieuwe verbindingen in hersenen.

 

 

Onderzoek toont aan dat muziek nieuwe verbindingen in de hersenen legt. Hierdoor kunnen verstoorde functies als gevolg van hersenletsel door bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hersentumor weer herstellen. Bij de dagbesteding van InteraktContour in Enschede en Hengelo kunnen daarom sinds kort mensen met hersenletsel muziektherapie volgen. Hierbij wordt de Ronnie Gardiner Methode gebruikt die op een speelse manier gebruik maakt van ritme, muziek, beweging, spraak, gehoor en gevoel. In de maand oktober kunnen belangstellenden vrijblijvend met deze muziektherapie kennismaken.
 
Muziek heeft aantoonbaar meerwaarde voor mensen met hersenletsel. Het prikkelt de zintuigen en stimuleert de hersenhelften om samen te werken. Dit kan eraan bijdragen dat verbindingen in de hersenen en daarmee bepaalde functies weer terugkomen. “Iedereen komt met andere, persoonlijke doelen. Bijvoorbeeld om de articulatie, concentratie, lichaamshouding of het zelfvertrouwen te verbeteren. Of gewoon om lekker lichamelijk actief bezig te zijn. Daarnaast verbetert muziek het algehele welbevinden en voelen mensen meer ruimte om hun gevoelens en emoties te uiten.” vertelt senior begeleider Hetty Kootstra.
 
Jan Steinman, voormalig drummer, werd in 2016 getroffen door een beroerte: “Voor mijn beroerte had ik een heel actief en sociaal leven. Sinds ik RGM volg heb ik weer meer contact met andere mensen en het is heel plezierig om samen met anderen met muziek bezig te zijn. Ik heb het gevoel dat ik weer een beetje leef en er bij hoor.” Ook René Horstman, die door een beroerte halfzijdig verlamd is, ervaart de positieve effecten van RGM: ”Na een paar lessen heb ik al een groter bewegingsbereik in de aangedane helft van mijn lijf. Ik ga er zeker mee door.”
 
 

Hengelo en Enschede. Muziek maakt nieuwe verbindingen in hersenen.