Onderzoek door de University of Sydney, Australia laat zien dat het aanpassen naar het mediterrane dieet, de symptomen van depressie bij jonge mannen vermindert.
Jonge mannen met een voedingsarm dieet zagen een significante verbetering in hun symptomen van depressie toen ze overstapten op een gezond mediterraan dieet, blijkt uit een nieuwe studie. Depressie is een veelvoorkomende psychische aandoening die jaarlijks ongeveer 1 miljoen Australiërs treft. Het is een belangrijke risicofactor voor zelfmoord, de belangrijkste doodsoorzaak bij jonge volwassenen. De 12 weken durende gerandomiseerde controlestudie, uitgevoerd door onderzoekers van de University of Technology Sydney (UTS), is onlangs gepubliceerd in het peer-reviewed ‘American Journal of Clinical Nutrition’. Hoofdonderzoeker Jessica Bayes, een promovendus aan de UTS-faculteit Gezondheid, zei dat de studie de eerste gerandomiseerde klinische studie was om de impact van een mediterraan dieet op de symptomen van depressie bij jonge mannen (18-25 jaar) te beoordelen. "We waren verrast door de bereidheid van de jonge mannen om een nieuw dieet te volgen", zei Bayes. "Degenen die het mediterrane dieet volgden, waren in staat om hun oorspronkelijke dieet aanzienlijk te veranderen, onder begeleiding van een voedingsdeskundige, in een kort tijdsbestek." "Het suggereert dat artsen en psychologen moeten overwegen om depressieve jonge mannen door te verwijzen naar een voedingsdeskundige of diëtist als een belangrijk onderdeel van de behandeling van klinische depressie," zei ze. De studie draagt bij aan het opkomende gebied van voedingspsychiatrie, dat tot doel heeft het effect te onderzoeken dat specifieke voedingsstoffen, voedingsmiddelen en voedingspatronen kunnen hebben op de geestelijke gezondheid.
Het dieet dat in het onderzoek werd gebruikt, was rijk aan kleurrijke groenten, peulvruchten, volkoren granen, vette vis, olijfolie en rauwe, ongezouten noten. "De primaire focus lag op het verbeteren van de kwaliteit van de voeding met verse volwaardige voedingsmiddelen en het verminderen van de inname van 'fast food’, suiker en bewerkt rood vlees," zei Bayes.
"Er zijn veel redenen waarom we wetenschappelijk denken dat voedsel de stemming beïnvloedt. Zo wordt ongeveer 90 procent van serotonine, een chemische stof die ons helpt ons gelukkig te voelen, in onze darmen gemaakt door onze darmmicroben. Er is steeds meer bewijs dat deze microben met de hersenen kunnen communiceren via de nervus vagus, in wat de darm-hersen-as (gut-brain axis) wordt genoemd. Om nuttige microben te hebben, moeten we ze vezels geven die in peulvruchten, fruit en groenten zitten". Ongeveer 30 procent van de depressieve patiënten reageert niet adequaat op standaardbehandelingen voor depressieve stoornissen, zoals cognitieve gedragstherapie en antidepressiva. "Bijna al onze deelnemers bleven het programma doen en velen wilden graag doorgaan met het dieet nadat het onderzoek was afgelopen, wat aantoont hoe effectief, draaglijk en de moeite waard ze de interventie vonden." Lees alles op de website van Neuroscience News.