Het deelprogramma Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg is onderdeel van het programma Volwaardig Leven van het ministerie VWS, dat in 2018 begon. Het doel van de Innovatie-impuls is dat het gebruik van technologie vanzelfsprekend wordt in de zorg voor mensen met een beperking. Mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebben vaak moeite met het structureren, ordenen en overzichtelijk houden van hun dagindeling. Simpele en routinematige activiteiten zijn na het letsel vaak niet zo eenvoudig meer uit te voeren. Problemen waar mensen met NAH bijvoorbeeld tegenaan lopen rondom dagstructuur is het missen van afspraken, het niet uitvoeren van huishoudelijke taken en het niet onthouden en doorgeven van informatie. Dit kan voor stress en angst zorgen.
Mensen met NAH hebben vaak wel veel behoefte aan structuur. Het zelf structureren kost hen echter veel moeite en vergt veel energie. Hierdoor is er minder ruimte om dingen te ondernemen. Ook in de langdurende zorg merken begeleiders dat cliënten met NAH moeite hebben met dagstructuur. Cliënten stellen veel en veelvuldig dezelfde vragen aan de begeleiding. Ook moeten begeleiders cliënten vaak attenderen op dingen die ze moeten doen. Dit is niet prettig voor zowel cliënt als begeleider.
Het helpen creëren van meer overzicht en structuur kan helpen om stress te verminderen en (het gevoel van) eigen regie vergroten. Technologie gericht op het bevorderen van de dagstructuur/planning voor mensen met NAH kan hierbij een rol spelen en deze mens en ondersteunen.
Binnen de Innovatie-impuls hebben diverse organisaties ervoor gekozen om MijnEigenPlan te implementeren. Dit is een portaal, digitaal planbord en een app die ingezet kunnen worden bij mensen met NAH om meer structuur in de dag te krijgen. De app geeft zekerheid aan cliënten door steeds te laten zien wat er nu en straks gaat gebeuren. Maar, hoe zit dat nou precies? Hoe kan technologie mensen met NAH ondersteunen bij dagstructuur of dagplanning? In dit handige overzicht heeft men gekeken naar hoe technologie mensen met NAH kan ondersteunen bij hun dagstructuur.
Op de website Kennisplein Gehandicaptensector zijn alle overzichtsartikelen te vinden, net als handige instrumenten zoals het “Stappenplan: hoe kies je een passende technologie?” en de handreiking voor cliënten- en verwantenraden “Meepraten en meebeslissen over technologie”. Ook op die website: meer informatie over de Innovatie-impuls én mooie praktijkverhalen over technologie in de zorg. Hier klik je direct naar het literatuuroverzicht.