In Houtens Nieuws blikt Kaj van Diemen (25) terug op afgelopen jaar. Het was zijn wens om niet-aangeboren hersenletsel (NAH) bekend te maken en de marathon te lopen. Hoe is het nu met hem? En wat heeft hij bereikt? Kaj: "De eerste paar maanden van 2019 was het uitzitten. Het werktraject op Fort Werk aan de Korte Uitweg (WKU) liep ten einde. Het klaarstomen voor regulier werk zat er op. Fort WKU was een goede werkplek. De begeleiding was goed. Ze boden rust, begrip, een luisterend oor en hulp. Ik was wel blij dat ik daar klaar was." WERK IN DE KANTINE "Via mijn netwerk zocht ik een nieuwe stageplek en kwam ik bij FC Utrecht terecht. Na mijn snuffelstage ontdekte ik dat ze blij met me waren. Daarom mocht ik blijven en werk ik nu in de kantine van het trainingscentrum voor de spelers van het eerste en tweede elftal. Dat ik daar werk is een droom die uitkomt. Ik geniet van dit werk waar sport, eten en voetbal samenkomen." BEKENDHEID Dankzij Kaj werd NAH bekender: "Door de krant van vorig jaar, werd ik bij Piazza Sport door anderen herkend. Contact maken werd gemakkelijker en ik voelde begrip en erkenning voor wie ik ben. Dat maakte me vrijer. Mijn vader werd door de slager aangesproken over het artikel en anderen begrepen nu de afkorting NAH. BABY'S Bij sollicitaties en wanneer ik contact zocht met mensen over NAH, deelde ik het artikel. Ik zocht bijvoorbeeld contact met een arts onderzoeker van het UMC die NAH bij baby's onderzoekt. Ik wil haar vertellen over mijn ervaringen met NAH en stuurde een mail met de link naar het artikel." CROWDFUND Kaj wordt begeleid door Lisette van Kesteren. Zij is toegepast psycholoog en mede-eigenaar van Loopsportcentrum Houten. Ze coacht jongeren met onder andere NAH, PDD-NOS, burn-out en depressie en helpt hen om grip op hun leven (terug) te krijgen door structuur te bieden. BUITENLUCHT Via sport en beweging in de buitenlucht creëert ze ruimte in lichaam en geest. Door te praten en een logboek bij te laten houden schept Lisette inzicht, structuur en houvast. Kaj is blij met Lisette: "Ze trok me uit de goot. Ik kan bij haar terecht met alles waar ik tegenaan loop. Ze helpt me met het maken van de juiste beslissingen en bracht me in contact met het Edwin van der Sar foundation. Ik mailde zelfs met de directeur en besloot in september 2020 mee te doen aan de marathon van Berlijn. Ik wil daarmee geld inzamelen voor het Edwin van der Sar foundation, dat een project steunt voor mensen met NAH. Zij helpen mensen met het vinden van werk, zodat zij sterker in de maatschappij staan."
Via deze link vindt u meer informatie over deze actie:https://www.whydonate.nl/fundraising/in-beweging-voor-jongeren-met-hersenletsel
MARATHON Begin 2020 bekijken Kaj en Lisette samen hoe hij zich het beste voorbereidt op de marathon. Tot mei werkt hij in ieder geval aan snelheid, belastbaarheid en doet krachttraining. Vanaf mei start hij met trainen voor de marathon. Gelukkig heeft hij het naar zijn zin bij Piazza Sports. "Dat was eerst anders", zegt hij "Ik zag dan allemaal perfect mannen. Waar ik eerst niet wilde zijn, wil ik nu altijd zijn." Omdat alle bezigheden veel energie en inzet vragen, moet Kaj op zijn grenzen blijven letten. Ondanks de positieve ervaringen zegt hij: "Het maakt het engeltje niet groter dan het duiveltje." Waarmee hij bedoelt dat ondanks de positieve ervaringen, zijn zelfbeeld niet groter wordt. Lisette kijkt hem aan: "Ik zie jouw groei, je hebt hard gewerkt, je leerde omgaan met spannende momenten en leerde je grenzen kennen." MINDERWAARDIGHEIDSGEVOEL Het in jaren opgebouwde minderwaardigheidsgevoel is niet zomaar afgebroken. Kaj leert echter snel, want op de vraag of hij de marathon gaat halen antwoord hij eerst: "Ik hoop het." Dat antwoord kan beter. Na even oefenen antwoord hij op dezelfde vraag: "Natuurlijk!"
Dit artikel over Kaj is te vinden op https://houtensnieuws.nl/lokaal/mensen/dit-wilde-ik-werken-bij-fc-utrecht-672865