Nieuws

Terug

Interview! “Ontwikkel technologie voor mensen met dementie samen met de doelgroep”

Op de website van Vilans lazen wij een interessant interview met Sandra Suijkerbuijk. Zij is programmamanager Digitale Innovatie bij zorg- en welzijnsorganisatie Surplus. Sandra Suijkerbuijk deed onderzoek naar het betrekken van mensen met dementie bij de ontwikkeling van technologie voor mensen met dementie. Is dat überhaupt mogelijk? “Jazeker! Deze aanpak vraagt om wat meer inspanning. Maar het is ook een kans om anders te kijken naar deze doelgroep. Op deze manier doorbreken we de traditionele afhankelijkheidsrol.”

Sandra Suijkerbuijk studeerde aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Al tijdens haar studie merkte ze dat ze interesse had in maatschappelijke onderwerpen en zorg. “Ik was er niet echt geschikt voor om commerciële ontwerper te worden.” Als onderzoeker en adviseur bij Vilans voelde ze zich na haar studie dik zeven jaar lang helemaal op haar plek. Wat haar toen onder meer toen opviel, is dat technologie voor mensen met dementie vooral gericht is op monitoring en controle. Medicijndispensers, trackingsystemen, robots die je komen wassen. Ze zag dat de ‘sparkle’ die technologie ook kan hebben, ontbrak bij deze doelgroep.

Waarom mensen met dementie betrekken?

“In de opleiding gingen we diep in op het design en hoe je mensen kunt uitnodigen om technologie te gebruiken” licht ze toe. “De technologie die momenteel beschikbaar is voor mensen met dementie duwt hen vaak in een afhankelijkheidsrol. Deze systemen hebben zeker hun waarde in de ouderenzorg”, benadrukt ze. “Maar ze zijn vooral gericht op praktische ondersteuning. Terwijl er in het leven van mensen met dementie, net als voor ons allemaal, zoveel meer speelt dan alleen de zorgbehoefte. Zoals verbinding met anderen en het leiden van een betekenisvol leven. Technologie kan daar ook een waardevolle rol in spelen. Maar dan moet je het wel samen met hen ontwikkelen.”

Lees het volledige interview ‘Ontwikkel technologie voor mensen met dementie samen met de doelgroep’ op de website van Vilans.


In het interview lees je verder dat het belangrijk is om mensen met dementie meer te betrekken bij de ontwikkeling van technologie – al vanaf de ontwerpfase. Zodat technologie beter aansluit bij hun behoeften. Bij de ontwikkeling wil je meer aandacht voor welzijn en kwaliteit van leven in plaats van over monitoren en controle.

Je leest wat Warme Technologie is. En waarom een navigatieapp beter is dan een trackingapp.

Mensen met dementie kun je het best betrekken bij het onderzoek door vragen te stellen met opties en door te vragen naar hun mogelijkheden en wensen. Dat levert de beste antwoorden op. Net als het gebruik van voorwerpen en spel. Ook het aanpassingsvermogen van de onderzoeker speelt een rol. Mis vooral de belangrijke les voor ouderenzorg niet! Lees het volledige interview ‘Ontwikkel technologie voor mensen met dementie samen met de doelgroep’ op de website van Vilans.

Interview! “Ontwikkel technologie voor mensen met dementie samen met de doelgroep”