De Universiteit Utrecht, Amarant, Onderwijscentrum Leijpark en Libra Revalidatie & Audiologie, zijn op zoek naar jonge mensen tussen de 16 - 35 jaar met niet-aangeboren hersenletsel en die een vraagstuk hebben rondom werk.
Uit onderzoek is gebleken dat 15% - 42% van de mensen met NAH niet in staat is om terug te keren naar werk. Dit lage succespercentage is zorgwekkend, omdat re-integratie wordt geassocieerd met positieve waarden als verbeteringen in eigenwaarde, levenskwaliteit, sociale integratie en financiële onafhankelijkheid.
Bij de re-integratie van mensen met NAH wordt vaak een neuropsychologisch onderzoek uitgevoerd om cognitieve functies te meten, zoals geheugen en concentratie. Daarnaast wordt vaak een arbeidscapaciteitenonderzoek uitgevoerd, waarbij observaties op de werkvloer worden meegenomen in het coachings- en behandelplan. Niet altijd is een arbeidscapaciteitenonderzoek mogelijk, bijvoorbeeld bij mensen die (nog) geen baan hebben. Bovendien is het neuropsychologisch onderzoek vaak niet voldoende in staat om cognitieve vaardigheden in een dynamische, afleidende omgeving te beoordelen.
Virtual Reality (VR) is een veelbelovende techniek die mogelijk kan helpen bij het meten van cognitieve vaardigheden en arbeidscapaciteiten in deze context, en daarom staat dit centraal in hun onderzoek. Namens de andere onderzoekers roept neuropsycholoog Thijmen van Deijl professionals op om mensen met NAH op de hoogte te brengen van dit onderzoek. In het filmpje wordt het onderzoek kort uitgelegd. Bekijk het filmpje via onderstaande QR code. Hebt u nog vragen of bent u geïnteresseerd in deelname aan het onderzoek, neem dan contact op met Thijmen van Deijl via: t.s.vandeijl@uu.nl.