Op 29 november 2019 presenteerden Anke Harbers van Klimmendaal, Jan Weessies van MEE en Linda Vos van het Deventer Ziekenhuis een keten-casemanagersmodel op het landelijk CVA symposium 2019 in Utrecht. In opdracht van het netwerk hersenletsel Salland hebben elf deelnemende organisaties een model beschreven en aangeleverd voor de implementatie van een casemanager NAH/CVA in de regio Salland. De elf deelnemende organisaties zijn Tactus, HCDO, InteraktContour, DimenceGroep, MEE, Zozijn, Carinova, Solis, Deventer Ziekenhuis, Klimmendaal en ZGR.
Aanleiding
In 2018 is in Salland en omgeving de ‘patiënt journey CVA’ in kaart gebracht. De patiënt journey is ontstaan uit de intentie om de ketenzorg te versterken en daarmee de kwaliteit van zorg en behandeling te verhogen. Hersenletsel Salland heeft daarna de opdracht gegeven om een casemanagementmodel te ontwikkelen. Het casemanagementmodel richt zich op de zorg rondom patiënten (en hun mantelzorgers) waarbij sprake is van NAH of een CVA, wat is vastgesteld na opname in het Deventer Ziekenhuis.
Samenhangende ketenzorg
De doelstelling van dit keten-casemanagementmodel is het realiseren van een samenhangende ketenzorg aan mensen met hersenletsel en hun mantelzorgers. Daarmee heeft de cliënt één aanspreekpunt met betrekking tot de zorg en hulpverlening met een eenduidige overdracht tussen de ketenpartners. Als onderlegger van het model is er onder andere een aanmeldprocedure en overdrachtsprocedure beschreven.
Doel van de casemanager
De taak van de casemanager is het volgen van de patiënt en de mantelzorger en waar nodig ondersteunen tijdens de behandelingen en begeleiding, in de verschillende fasen van de ketenzorg. Daarnaast dient de casemanager ervoor te zorgen dat de overgang naar een andere fase in de ketenzorg zo soepel mogelijk verloopt. In het netwerk Hersenletsel Salland is gekozen voor een keten-casemanagementmodel waarbij er voor de patiënt per ketenfase een casemanager actief is.