Onbegrepen gedrag aanpakken en de kwaliteit van leven verhogen van mensen met dementie in het verpleeghuis. Dat doen Anna-Eva Prick en Susan van Hooren van Zuyd Hogeschool met muziektherapie en een bijpassend implementatieplan om deze therapie in te bedden in de dagelijkse praktijk van verpleeghuizen. We lazen dit interessante artikel van Ilse Bos op de website van ZonMw.
Muziek maakt vrolijk, roept emoties en herinneringen op en brengt je in beweging. Muziektherapie wordt dan ook al jaren ingezet bij mensen met psychische klachten en gedragsproblemen. Ook voor mensen met dementie kan muziektherapie een uitkomst bieden en zo een betere kwaliteit van leven geven.
Muziek kan ver doordringen in het geheugen van mensen en kan zo iemands emoties en gedachten blootleggen. Juist bij mensen met dementie spreekt muziek vaardigheden aan die nog onaangetast zijn door de ziekte. Daardoor kan muziek op een positieve manier gedragsverandering veroorzaken. Mensen die niet meer kunnen spreken, bijvoorbeeld door afasie, en die zich verbaal dus niet meer goed kunnen uiten, kunnen vaak nog wel een liedje zingen. Als verbaal uiten helemaal niet meer gaat, kan de muziektherapeut de cliënt ook toezingen over het verleden en heden. Als de woorden zelfs niet meer kunnen doordringen, kunnen vertrouwde klanken een gevoel van veiligheid en welbehagen opwekken bij mensen met een vergevorderde dementie en onrust verminderen.
‘Nog te vaak wordt er medicatie voorgeschreven bij gedragsproblemen bij dementie. Maar veel medicijnen hebben ongewenste bijwerkingen. Wij zien veel liever dat muziektherapie wordt toegepast bij ouderen met dementie’, zegt Anna-Eva Prick, onderzoeker en lector Kennisontwikkeling Vaktherapieën bij Zuyd Hogeschool. En de eerste resultaten mogen er zijn: muziektherapie blijkt een effectieve methode om ouderen met dementie een betere kwaliteit van leven te geven.
Lees meer over ‘Kennisontwikkeling en Vaktherapieën’ op de website www.kenvak.nl.
In het vervolg van dit artikel lees je hoe het onderzoek werd ontworpen en uitgevoerd. Natuurlijk lees je over de vooral positieve bevindingen. Ook de plannen en wensen voor de toekomst worden besproken. Lees het volledige artikel op de website van ZonMw.