Nieuws

Terug

Lelystad. 'Gewoon' sporten met NAH.

Positieve reacties, goede resultaten en tevreden cliënten. 

De eerste twee maanden waarin cliënten van dagbesteding Het Ravelijn van InteraktContour in Lelystad wekelijks sportten bij Fitland Lelystad waren een succes.'Reguliere begeleiding in sportscholen is niet ingericht op mensen die extra aandacht nodig hebben.

Wij nemen onze cliënten daarom mee naar een reguliere sportschool, zodat zij meer uitdaging krijgen én ook gewone sociale contacten kunnen hebben tijdens het sporten.

In de afgelopen twee maanden werd duidelijk dat onze sporters bij Fitland completer kunnen trainen en dit daardoor ook met meer plezier doen',

vertelt Mieke Houtman, senior begeleider bij InteraktContour, de zorginstelling in Midden- en Oost-Nederland die gespecialiseerde hulp biedt aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel. 

 

Sporten met weinig prikkels
Elke week biedt dagbesteding Het Ravelijn negen dagdelen de module ‘Fit&Vitaal’ aan in hun inpandige sportruimte. In deze module worden conditie, coördinatie en motoriek geoefend.

Sinds juni is de module uitgebreid en sporten acht cliënten elke dinsdagmiddag ook bij Fitland. 'De keuze is op Fitland gevallen omdat dit geen grote sportschool is.

Daardoor zijn er minder prikkels; de muziek staat niet te hard en kan zo nodig uit, de middagen zijn er rustig en de sportruimte is overzichtelijk. Daardoor kunnen wij de deelnemers goed begeleiden.

En dat alles terwijl er een veel grotere verscheidenheid aan apparatuur beschikbaar is dan de 12 apparaten die wij in onze ruimte op de dagbesteding kunnen aanbieden', licht Mieke toe.

 

Onafhankelijk sporten onder begeleiding
Deelnemer Jan (64) kreeg op zijn 62e een hersenbloeding. 'Na mijn revalidatie ging ik zelf sporten in een sportschool. Ik vertrouwde het alleen niet om in mijn eentje op al die apparaten bezig te zijn.

De gemeente verwees mij daarop door naar InteraktContour om daar te sporten onder begeleiding. Dat was een goede zet', vertelt hij. Hij is blij met de uitbreiding van Fit&Vitaal naar Fitland.

'Bij Fitland is veel meer keuze uit apparaten, waardoor wij zelf kunnen doen wat wij willen. Dat voelt veel onafhankelijker'.

 

Persoonlijk beweegplan om doelen te realiseren
De mensen die de module Fit&Vitaal volgen, sporten op basis van een persoonlijk beweegplan.

Die wordt opgesteld aan de hand van hun persoonlijke doelen in combinatie met de uitkomsten van een conditie- en balanstest.

'Mijn doel met het sporten was om meer kracht terug te krijgen in mijn armen en benen. In het begin kon ik nog geen kopje koffie optillen, terwijl ik altijd werkte als timmerman.

Inmiddels zou ik zeggen dat ik bijna geen beperking meer heb: ik kan de vuilnisbak buiten zetten, ik doe zelfs weer wat klusjes als timmerman én ik kan weer gewoon een biertje drinken', vertelt Jan trots.

Mieke licht toe: 'En onze sporters leren bij Fitland ook hoe zij grenzen moeten aangeven en dat ze om hulp kunnen vragen. Daarnaast krijgen ze ook bewegingsscholing:

Hoe moeten apparaten gebruikt worden en hoe wordt verantwoord naar een hoger niveau getraind?'

Lelystad. 'Gewoon' sporten met NAH.