Nieuws

Terug

Lief en leed. Waarom aandacht voor partnerrelaties na hersenletsel zo belangrijk is

Dat partners van mensen met hersenletsel ook baat hebben bij zorg en ondersteuning is steeds meer bekend. Brenda van den Broek legt uit waarom we naast aandacht voor de persoon met hersenletsel en diens partner, óók aandacht moeten hebben voor de partnerrelatie.

‘Een fijne relatie met een liefdevolle partner doet wonderen voor ons welzijn. Mensen die een liefdevolle relatie hebben zijn bijvoorbeeld beter bestand tegen stress en pijn, en herstellen beter van ernstige aandoeningen. De wereldberoemde relatietherapeut Sue Johnson noemt liefde zelfs een “fundamentele en primaire levensbehoefte, net als zuurstof of water.” Deze behoefte is extra groot wanneer we geconfronteerd worden met iets ingrijpends zoals hersenletsel.

Zowel mensen met hersenletsel als hun partners zijn gebaat bij een goede relatie. Zo ervaren mensen met hersenletsel die een partner hebben een hogere levenskwaliteit dan zij die geen relatie hebben. Daarnaast zijn hun partners minder depressief en angstig wanneer ze tevreden zijn over hun relatie. Een goede relatie is helaas echter niet vanzelfsprekend nadat één van de partners hersenletsel heeft opgelopen.

Na de gevoelens van opluchting vanwege het overleven van het letsel volgt vaak een confronterende periode waarin stellen merken dat hun levens voorgoed ingrijpend zijn veranderd. Het komt geregeld voor dat de rollen binnen een relatie veranderen en dat er moet worden gezocht naar een nieuwe balans. Bijzonder moeilijk is het wanneer het hersenletsel heeft gezorgd voor karakterveranderingen en partners hun geliefde niet meer herkennen’. Haar hele blog is te lezen op de website van Het Expertise Hersenletsel Limburg.

 

Lief en leed. Waarom aandacht voor partnerrelaties na hersenletsel zo belangrijk is