Op 8 februari jl. werd de tweede masterclass van in totaal vier Masterclasses van InteraktContour georganiseerd.
Hierin vertelden dr. Ben van Cranenburgh, neurowetenschapper en Henk Lindeman, ervaringsdeskundige, aan 200 zorgprofessionals van diverse organisaties over de mogelijkheden om het herstel van een hersenbeschadiging door therapie of training te beïnvloeden. Dr. Nikki Lee sloot af met een lezing over het vóórkomen en voorkómen van neuromythen.
De volgende Masterclass is op 15 mei 2018.
Dan vertelt dr. Martin van Boxtel over cognitieve gezondheid op latere leeftijd en geeft Prof. dr. Luciano Fasotti uitleg over de behandeling van executieve problemen bij mensen met hersenletsel.
Rechter hemisfeer
Henk Lindeman kreeg op zijn achtendertigste een herseninfarct in de rechter hemisfeer. In zijn lezing schetste hij de problemen die hij ervaart en hoe hij deze het hoofd biedt. Het beeld van de halfzijdige verlamming met afasie bij een beroerte in de linker hemisfeer is algemeen bekend. Maar veel minder bekend zijn de specifieke problemen die na beschadiging van de rechter hemisfeer ontstaan, zoals ruimtelijke desoriëntatie en neglect.
Nieuwe inzichten
Aansluitend aan het persoonlijke relaas van Henk Lindeman gaf Ben van Cranenburgh uitleg over de huidige inzichten over functies van de rechter hemisfeer met de kenmerkende stoornissen bij beschadiging. Hij vertelde over de mogelijkheden om het herstel door therapie of training te beïnvloeden. Recent wetenschappelijk onderzoek naar het effect van specifieke therapieën en leerstrategieën levert positieve perspectieven voor mensen met een hersenbeschadiging.
Henk en Ben ontzenuwden ongenuanceerde opvattingen als ‘eenmaal een hersenbeschadiging, voor altijd gestoord’ en ‘na zes maanden is geen verder herstel meer te verwachten’ en vervingen die door vernieuwde inzichten.
Vóórkomen en voorkómen van neuromythen
De overdracht van neurowetenschappelijke kennis en inzichten is niet eenvoudig. Dr. Nikki Lee ging in op het fenomeen ‘neuromythen’ in onze maatschappij. Wat zijn feiten, wat zijn fabels, hoe ontstaan neuromythen en hoe kunnen we verdere verspreiding ervan voorkomen?
Over de reeks Masterclasses
InteraktContour geeft met de reeks van in totaal vier Masterclasses een kennisimpuls over hersenen. Met deze kennis, die wordt gedeeld door diverse vooraanstaande onderzoekerswetenschappers, kunnen we samen de zorg voor mensen met hersenletsel verder verbeteren. De Masterclasses zijn gericht op zorgprofessionals die in hun werk te maken hebben met hersenletsel.
Meer informatie over de Masterclasses is te vinden op: www.interaktcontour.nl/masterclasses