Op AfasieNet lazen we een artikel dat werd geschreven door hun werkgroep Literatuur. Het betreft een meta-analyse: kan muziektherapie de taalfuncties van afasiepatiënten na een herseninfarct verbeteren, vergeleken met conventionele taaltherapie of geen therapie?
Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat afasietherapie pas na 100 uur therapie een positief effect op de taal van de patiënt laat zien. Omdat er echter een groot tekort is aan logopedisten en klinisch linguïsten, wordt er gekeken naar andere opties. Muziektherapie is erg toegankelijk en daarom wordt op het moment onderzoek gedaan naar de effecten van deze therapie in verschillende settings. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat muziektherapie (denk aan zingen, intonatie nadoen en instrumenten bespelen) een positief effect heeft op bijvoorbeeld cognitieve functies, depressies en pijn, maar ook taalfuncties na een herseninfarct. Er waren al veel onderzoeken over het effect van muziektherapie op taalfuncties, maar onderzoek naar het effect bij afasiepatiënten na een herseninfarct is tot op heden achtergebleven. Daarom wordt in dit onderzoek een meta-analyse uitgevoerd om te kijken of muziektherapie de taalfuncties van afasiepatiënten na een herseninfarct kan verbeteren, vergeleken met conventionele taaltherapie of geen therapie. Lees het artikel op de website van AfasieNet.
Luistertip: De klank van afasie
De vader van Anke Van Meer kreeg een paar jaar geleden een herseninfarct tijdens het joggen. Sindsdien is hij op zoek naar zijn taal. In zijn hoofd botsen de klanken. Uit zijn mond klinken ze anders dan hij bedoelt. Luister hier naar deze Vlaams gesproken podcast.