Nieuws

Terug

Michael Schumacher: 4 jaar na zijn ski-ongeval.

Het is  alweer vier jaar geleden dat F1-legende Michael Schumacher zwaar letsel opliep bij een ski-ongeval. 

De Duitser knokt nog altijd voor zijn herstel, maar over zijn gezondheidssituatie is weinig bekend.Hoe gaat het nu met Michael Schumacher?

Bijna wekelijks stellen fans de vraag hoe het met Michael Schumacher gaat. Is er nog nieuws? Geneest hij nog ooit volledig? 

 

29 december 2013, een dag die nog in mijn geheugen staat gegrift.

Onderweg naar huis hoor ik een eerste nieuwsbericht: Michael Schumacher is zwaargewond!

Is het weer een of ander paparazzi verhaal waarbij hij slechts een been heeft gebroken?

Een uur daarna is helaas al duidelijk dat het om zwaar hersenletsel gaat en wordt er zelfs gesproken over levensgevaar.

 

Michael Schumacher is zwaar ten val gekomen tijdens zijn skivakantie. De Duitser bevindt zich op dat moment buiten de piste om een andere skiër te helpen.

Daarbij komt hij ten val en raakt hij met zijn hoofd een steen. Ondanks het dragen van een helm heeft dit grote gevolgen.

Schumacher heeft op zijn helm een goedgekeurde camera, maar later blijkt dat deze camera ervoor zorgde dat zijn helm kapot ging door de impact en zorgde voor hersenletsel.

 

Op 29 december wordt Schumacher met spoed vervoert naar het ziekenhuis in Grenoble. Daar wordt hij meermaals geopereerd aan zijn hoofd.

De artsen spreken over een kritieke toestand. In de dagen die volgen staan er tientallen journalisten en fans buiten bij het ziekenhuis te wachten op nieuws.

Op 14 januari volgt wederom een zware hersenoperatie.

 

De periode van stilte

De familie laat via het management van Schumacher weinig los over zijn gezondheidssituatie en spannende maanden breken aan.

Op 16 juni 2014 komt er echter goed nieuws. Michael Schumacher ontwaakt uit zijn coma en wordt overgebracht naar een ziekenhuis in Lausanne in Zwitserland.

Op 9 september verlaat Schumacher het ziekenhuis en vanaf dat moment werkt hij thuis in Zwitserland aan zijn herstel. Daarbij is een medisch team aanwezig dat hem de best mogelijke zorg geeft.

 

Wilde geruchten over Michael Schumacher

Naarmate de maanden verstrijken nemen ook de geruchten toe. Michael zou weer kunnen lopen meldt het ene bericht, het andere meldt dat hij reageert op familie en vrienden en weer een ander meldt dat hij zijn armen en benen kan bewegen. 

De manager van de Duitser grijpt in als magazine Bunte in 2015 meldt dat Schumacher weer kan lopen. Ze ontkracht dit verhaal en de familie spant zelfs een rechtszaak aan. Daarbij wordt duidelijk dat het verhaal van Bunte nonsens is. Michael kan niet lopen, zoveel wordt duidelijk.

In 2016 horen we nog 'bemoedigende' verhalen van onder andere FIA-president Jean Todt en Ross Brawn over het herstel van Schumacher. Beiden zijn bevriend met de coureur. Er wordt nooit ingegaan op details omtrent de gezondheidssituatie.

 

Wat is de actuele gezondheidssituatie van Schumacher?

Op die vraag weten maar een aantal mensen het antwoord. Als we afgaan op de rechtszaak tegen Bunte dan is Schumacher ontwaakt uit zijn coma, maar kan hij niet lopen. 

Tijdens de GP van België in 2017 wordt Schumacher geëerd. Het is dan 25 jaar na zijn eerste overwinning die hij behaalde op Spa-Francorchamps. Zoon Mick rijdt in de Benetton B194 van Michael, de auto waarin hij zijn eerste van liefst zeven wereldtitels veroverde. Het is een emotioneel moment voor Mick die de tienduizenden fans bedankt voor alle steun en aangeeft dat zijn vader nog altijd vecht.

Zijn herstel verloopt volgens zijn manager 'langzaam, maar bemoedigend'. Bij het FIA-gala in december 2017 wordt Schumacher nog geëerd met een plaats in de hall of fame. Wederom herhaalt manager Sabine Kehm dat Michael nog altijd knokt en dat ze zeker weet dat hij graag zelf aanwezig was geweest.

Ondertussen zijn er ook de verhalen dat het herstel van Michael stagneert. De familie zou door een gespecialiseerde arts in Amerika hoop hebben gekregen op verder herstel. Manager Sabine Kehm wil niet ingaan op deze geruchten.

Vanzelfsprekend hopen wij nog altijd op de dag dat er eindelijk eens een echt positief bericht is omtrent de gezondheid van Schumacher, maar de kans daarop is relatief klein. 

Michael Schumacher: 4 jaar na zijn ski-ongeval.