Dit is een oproep van Tess Timmermans, student aan de Universiteit van Leiden. Voor het eerste deel van haar master scriptie onderzoek zoekt zij volwassenen tot 40 jaar met NAH die een vragenlijst willen invullen over toegankelijkheid van musea. Voor het vervolg daarop zoekt zij mensen met NAH die mee willen werken aan een interview en/of museumbezoeken. Hier is de vragenlijst. Dit is haar oproep op LinkedIn.
Ze schrijft: ‘“Cultuur is van en voor iedereen” zegt minister Van Engelshoven in de uitgangspunten voor het nieuwe cultuurstelsel 2021-2024. Ze hecht groot belang aan het VN-Verdrag over de rechten van personen met een handicap en stimuleert participatie.
Musea spelen een grote rol binnen het brede concept ‘cultuur’. Ze bewaren niet alleen het verleden maar laten ons ook in contact komen met dat verleden. Juist daarom is het belangrijk dat musea voor iedereen, met of zonder beperking, toegankelijk zijn.
Naar de toegankelijkheid van musea voor mensen met een beperking is al veel onderzoek gedaan. De meeste onderzoeken richten mensen met een lichamelijke beperking, zoals rolstoelgebruikers of mensen met verminderd zicht of gehoor. Hoewel er de laatste jaren steeds meer aandacht is voor mensen met minder zichtbare beperkingen, zoals niet-aangeboren hersenletsel, is er naar deze groep mensen nog weinig onderzoek gedaan naar toegankelijk van musea.
Ik wil daar verandering in brengen. Voor mijn masterscriptie doe ik onderzoek naar de toegankelijkheid van Nederlandse musea voor mensen met NAH. Hiervoor richt ik me op drie musea op het gebied van geschiedenis en volkenkunde in Den Haag en Leiden. Doel is het in kaart brengen van de toegankelijkheid van deze musea en de mogelijkheden voor verbetering voor mensen met NAH. Zodat de museum cultuur echt voor iedereen wordt en het niet alleen bij uitgangspunten blijft.’. Hier is de vragenlijst. Dit is haar oproep op LinkedIn.