Nieuws

Terug

Nieuw: ‘Het Leven Gaat Verder’ onderzoekt welzijn & neuropsychiatrische symptomen bij mensen met NAH

Onderzoekers Willemijn van Erp (Radboudumc, Accolade Zorg, Libra Revalidatie & Audiologie) en Kitty Jurrius (o.a. Radboudumc en Kenniscentrum NAH+) hebben een subsidie van € 275.000 binnengehaald voor het project Het Leven Gaat Verder: een onderzoek naar welzijn en neuropsychiatrische symptomen bij mensen met NAH.

Stel je voor: je overleeft ernstig hersenletsel en komt bij bewustzijn. Maar denken, bewegen en praten gaan niet meer zoals vroeger, en je hebt zoveel hulp nodig dat je niet meer thuis kunt wonen. Nederland telt zo’n 40.000 mensen die door niet-aangeboren hersenletsel verpleeghuiszorg of zorg in een andere instelling nodig hebben (Verenso, 2023). In veel wetenschappelijk onderzoek worden deze mensen in de categorie ‘poor outcome’ ingedeeld, samen met mensen die door het hersenletsel overlijden of nooit meer bij bewustzijn komen.

Onterecht, vinden Jurrius en Van Erp; het leven gaat verder, ook als je door NAH in een instelling woont. Hoog tijd om uit te zoeken wat deze patiënten van hun leven vinden en hoe die waardering samenhangt met één van de meest belastende gevolgen van NAH: neuropsychiatrische symptomen. Met de subsidie van € 275.000 wordt daarom een AIOTO aangesteld: een arts in opleiding tot specialist ouderengeneeskunde, die de specialisatie zal combineren met promotieonderzoek.

Het onderzoek heet Het Leven Gaat Verder, valt onder deelprogramma Neurologische Aandoeningen binnen Ouderen- en Langdurige Zorg en wordt uitgevoerd onder supervisie van prof. dr. Debby Gerritsen. Ook prof. dr. Raymond Koopmans, dr. Jan Lavrijsen, dr. Anne van den Brink, dr. Roy Kohnen (Livio), prof. dr. Odile A. van den Heuvel (Amsterdam UMC) en Jan Wiersma (neuropsychiater, InteraktContour) zijn nauw betrokken. Het onderzoek verbindt bovendien EENnacoma én Expertisenetwerk NAH+ aan elkaar. Lees meer over dit onderzoek op de website van ZonMw.

Nieuw: ‘Het Leven Gaat Verder’ onderzoekt welzijn & neuropsychiatrische symptomen bij mensen met NAH