Nieuws

Terug

Nieuw: MAX Minicollege met Erik Scherder. De eerste was op 3 april jl. Er volgen er veel meer.

Hoe werken de hersenen? Dat maakt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder iedereen duidelijk in MAX Minicollege, 20 colleges van ongeveer 15 minuten. Erik heeft het in de toegankelijke colleges onder meer over ouder worden, opwinding, de zintuigen en pijn. 

Meest ingewikkelde orgaan
De hersenen zijn verreweg het meest ingewikkelde orgaan in het menselijk lichaam, ze vervullen ontzettend veel functies. Ze coördineren zintuigelijke waarnemingen, zoals voelen, ruiken, proeven, horen en zien. Verder zijn ze bepalend voor het gedrag en het maken van diverse lichaamsbewegingen. We kunnen onder meer denken, lezen en schrijven, met behulp van en dankzij de hersenen.

Praktische tips en begrijpelijke uitleg
In 20 minicolleges weidt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder uit over de werking van de hersenen. Speciaal voor vrijwilligers, verzorgenden en verpleegkundigen die werken met ouderen met en zonder dementie én andere geïnteresseerden. Met praktische tips en begrijpelijke uitleg leert de kijker alles over het meest ingewikkelde orgaan in het menselijk lichaam. Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van het ouder worden, hoe krijg je de hersenschors zo goed mogelijk aan de gang en hoe zit het met slapen en de hersenen? Deze en meer onderwerpen worden, aan de hand van alledaagse voorbeelden, behandeld in korte afleveringen van 15 minuten.

Eerste minicollege
In de eerste minicollege laat hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zien dat tijdens het ouder worden de hersengebieden en de verbindingen ertussen wat achteruitgaan. Bij dementie gebeurt dit in versterkte mate, maar zowel bij veroudering als bij dementie zijn er ook compensatiemogelijkheden. Het kan zijn dat er in de uitzending woorden worden gebruikt die u niet direct herkent. Om te verduidelijken wat deze betekenen heeft Erik Scherder een begrippenlijst opgesteld.

MAX Minicollege is op woensdag 3 april 2019 gestart en elke woensdag en vrijdag rond 16.35 uur te zien op NPO 1. En natuurlijk op 'uitzending gemist'. 

 

Nieuw: MAX Minicollege met Erik Scherder. De eerste was op 3 april jl. Er volgen er veel meer.