Op het Hersenletselcongres van 5 november 2018 zijn twee promotieonderzoeken gepresenteerd.
1.Welke betekenis wordt gegeven aan CVA in de levenslijn door en tussen CVA-getroffenen en professionals? De breuk in de levenslijn wordt vaak als belangrijk(ste) kenmerk van leven met NAH gezien. Er is mogelijk een gedifferentieerder beeld. De studie van onderzoeker Ina Venekamp richt zich op de betekenissen van CVA in de levenslijn vanuit CVA-getroffenen en professionals.
2. Wat vinden mensen met Traumatisch Hersenletsel en hun naasten over zingeving en doelen die bijdragen aan hun welbevinden? Het woord ‘veerkracht’ wordt vaak gebruikt voor het positief omgaan met Traumatisch Hersenletsel. Berber Wesseling doet onderzoek naar dit thema. Ze onderzoekt hoe zingeving en doelen bijdragen aan het welbevinden voor getroffenen en naasten?
Meer informatie over het project vind je hier. Of laat je inspireren door deze vlogs, waarin mensen vertellen over veerkracht https://youtu.be/THSkGukkZoo
Wat zeggen betrokkenen?
‘Niet Aangeboren Hersenletsel NAH kan door allerlei oorzaken ontstaan (zoals een ongeluk, beroerte, tumor) en leidt tot een onomkeerbare breuk in de levenslijn. De gevolgen van het letsel zijn vaak heel divers.’ (Hersenletselteam)
‘Je weet je hoeft niet meer naar je werk. Het moeten is er vanaf. Dus enerzijds is het pfffffff. Dit hebben we gehad. En anderzijds is het, en nou? Er wordt ook wel gezegd van mensen ervaren een beroerte als, hoe heet dat, een breuk in hun leven. Voor en na. Voor mij was het dat stukje, dat was de scheidslijn.’ (Meneer B, 62 jaar, herseninfarct 5 jaar geleden, over de periode 1,5 jaar na herseninfarct)