Zozijn publiceerde onlangs een artikel over de moeilijkheden van een Wlz-indicatie (Wet langdurige zorg) bij kinderen met NAH.
Veel kinderen met niet-aangeboren hersenletsel krijgen niet de juiste begeleiding, omdat de bestaande wetgeving hier niet in voorziet. Er zijn twee wetten van toepassing: enerzijds de Jeugdwet, die wordt uitgevoerd door gemeenten en anderzijds de Wet langdurige zorg (Wlz) die wordt uitgevoerd door het landelijk Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ).
De Jeugdwet voorziet niet in de specialistische hulp aan kinderen met NAH. De meeste gemeenten hebben die specialistische hulp voor kinderen met NAH gewoonweg ‘niet in huis’. De Wlz is een indicatie voor het leven. Dat past niet bij kinderen met NAH, want die ontwikkelen zich nog. Zo vallen kinderen met NAH tussen de wal en het schip.
Deskundigen op dit gebied pleiten daarom voor aanpassing van de Wet langdurige zorg. Eén van hen is kinderneuroloog Judith de Bont. "Ouders roepen vaak mijn hulp in bij het aanvragen van een Wlz-indicatie voor hun kind met NAH. Ik ervaar dat het verkrijgen van de juiste indicatie soms een drama is. Dit moet echt veranderen. Maar gezien de dialoog die nu op gang gekomen is met de betrokken instanties, ben ik voorzichtig optimistisch", zegt Judith de Bont.
Zij is werkzaam als kinderneuroloog in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Ze is tevens lid van de regiegroep van Netwerk Kind & NAH, waar onder andere Jos Berends namens Zozijn Op Pad aan deelneemt. De regiegroep (onder aanvoering van kinderrevalidatiearts Sandra te Winkel) spant zich in om de zorg voor kinderen met NAH te optimaliseren. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is een 'hiaat' in de wetgeving, waardoor veel kinderen met NAH niet de juiste zorg krijgen. Lees het volledige artikel op de website van Zozijn. Red: het artikel is niet meer op de website.