Na hersenletsel herstellen mensen steeds vaker thuis in plaats van in een instelling. Thuisrevalidatie verloopt echter niet altijd efficiënt. Praktijkprofessionals, ervaringsdeskundigen, onderzoekers en studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) werken samen in een project om thuisrevalidatie na hersenletsel te verbeteren. In de regio’s Twente en Gouda zijn nieuwe initiatieven ontstaan in het opzetten van een eerstelijns expertnetwerk voor de begeleiding van mensen na niet-aangeboren hersenletsel (CVA, TIA en traumatisch hersenletsel). Het doel van deze netwerken is:
Het aantoonbaar verbeteren van de zorgverlening binnen de CVA-keten van de regio: het transparant leveren van doelmatige zorg van hoge kwaliteit, aangeboden in de eigen leefwereld van de vragende cliënt.
In beide regio’s heeft men verbetermogelijkheden in kaart gebracht omtrent de begeleiding van mensen na hersenletsel. In elke regio is een werkgroep ontstaan met professionals uit zowel de eerste als tweede lijn, in verbinding met bestaande (tweedelijns) (CVA) netwerken. De werkgroep bestaat o.a. uit ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, verpleegkundigen, huisartsen, revalidatieartsen, studenten en onderzoekers. In de regio Twente zijn ook ervaringsdeskundigen onderdeel van de werkgroep.
De werkgroep Twente.
Inmiddels is door de werkgroepen verhelderd welke problemen er door professionals en getroffenen worden ervaren rondom de thuisrevalidatie van mensen na hersenletsel. Er zijn verschillende thema’s geselecteerd om het komende jaar aan te pakken onder begeleiding van Dinja van der Veen - onderzoeker bij het lectoraat neurorevalidatie van de HAN. In de regio Gouda richt de werkgroep zich op: het signaleren van problemen op korte en lange termijn, coördinatie van eerstelijnszorg en interprofessioneel communiceren en samenwerken. In de regio Twente werken de professionals aan: aandacht voor onzichtbare gevolgen, nazorg, informatievoorziening en voldoende en zichtbaarheid van expertise van professionals. Nu de aan te pakken probleemgebieden zijn verhelderd gaat de werkgroep in beide regio’s aan de slag om, aan de hand van actieplannen, verbeteringen op deze thema’s te bewerkstelligen.
Meer informatie lees je op de website van HAN, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen; hier, hier en hier. Dit project is onderdeel van het promotieonderzoek van Dinja van der Veen. Op 1 januari 2020 is Dinja van der Veen, onderzoeker bij het lectoraat neurorevalidatie - HAN University of Applied Sciences, gestart met haar promotieonderzoek. Met het onderzoek ‘CVA-thuisrevalidatie: implementatie middels Participatief Actie Onderzoek’ wil Dinja van der Veen onderzoeken hoe CVA-thuisrevalidatie landelijk kan worden geïmplementeerd. Meer weten? Stuur een e-mail aan Dinja van der Veen: dinja.vanderveen@han.nl.