In opdracht van de Hersenstichting heeft KOH (Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg) samen met de Universiteit Maastricht een scholing ontwikkeld voor professionals in de huisartsenpraktijk over het herkennen en het erkennen van hersenletsel en, zo nodig, het gericht doorverwijzen van patiënten. Met dit scholingspakket kunnen huisartsen de (veelal onzichtbare) klachten van mensen met niet-aangeboren hersenletsel beter herkennen. En kunnen ze beter inschatten wanneer patiënten verwijzing nodig hebben en voor welke specialist.
De scholing bestaat uit twee modules. Tijdens de eerste module komen de verschillende vormen van hersenletsel en de (on-)zichtbare gevolgen ervan aan de orde. Deze module volgen de professionals online. De tweede module is een oefening in bewustwording en wordt in groepsverband gevolgd. Het stroomdiagram ‘Denk aan hersenletsel’ en een escape-spel komen aan bod. Het scholingspakket is ontwikkeld samen met mensen met hersenletsel, huisartsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners. Vanaf januari 2024 is de scholing in heel Nederland beschikbaar.
Meer over de scholing lees je in het artikel ‘Lange termijn gevolgen van hersenletsel: bijscholing van belang’. In dit artikel geven de makers van de scholing, Caroline van Heugten, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Universiteit Maastricht en Nadia Heinen, huisarts, een inkijkje. Dit is de website van KOH. Meer over de scholing lees je hier, hier en hier.