Nieuws

Terug

Chronisch afasiepatiënten in Suriname worden geïsoleerd

Mensen met afasie in de chronische fase verkeren in Suriname in een sociaal isolement. Dit zegt Brendel Kaarsbaan, ex-logopediestudent na onderzoek bij 59 chronisch afasiepatiënten tussen twaalf en tachtig jaar. Het onderzoek was gericht op de levenskwaliteit van de doelgroep. Er is sprake van deze aandoening, wanneer als gevolg van hersenletsel iemand niet meer goed kan communiceren. De geïnterviewden zijn personen die in de periode 2014-2015 zijn behandeld in het revalidatiecentrum in Paramaribo. Allen hebben ze afasie type Broca ten gevolge van een beroerte.PARAMARIBO - Mensen met afasie in de chronische fase verkeren in Suriname in een sociaal isolement. Dit zegt Brendel Kaarsbaan, ex-logopediestudent na onderzoek bij 59 chronisch afasiepatiënten tussen twaalf en tachtig jaar.

Het onderzoek was gericht op de levenskwaliteit van de doelgroep. Er is sprake van deze aandoening, wanneer als gevolg van hersenletsel iemand niet meer goed kan communiceren. De geïnterviewden zijn personen die in de periode 2014-2015 zijn behandeld in het revalidatiecentrum in Paramaribo. Allen hebben ze afasie type Broca ten gevolge van een beroerte.

"Vanaf het eerste college over de aandoening tijdens mijn opleiding logopedie was ik geïnteresseerd in dit verschijnsel. Ik was benieuwd hoe het ging met de patiënten na tien behandelingen in het revalidatiecentrum", vertelt ze over de keuze van haar afstudeeronderwerp. Ze hoopt dat de resultaten van haar onderzoek interesse wekken bij onder andere de overheid en instellingen.

Tijdens haar onderzoek is gebleken dat de mensen niet alleen veel moeite hebben met spreken, telefoneren en begrijpelijk communiceren. Ze voelden zich ook dikwijls tot last van de familie en deden minder dingen buitenshuis dan men zou willen. Hobby's en vrienden behoren niet meer tot het levenspatroon zoals dat voorheen was. Opvallend en indrukwekkend in alle interviews was, dat de mensen over een geweldige gedrevenheid beschikten om iets van hun leven te willen maken. Ze willen vrienden, sociale contacten, een relatie, hobby's en soms zelfs werk.'

De onderzoekster komt verder tot de conclusie dat afasiepatiënten in de chronische fase ondersteund moeten worden. Om uit het isolement te komen zal allereerst media-aandacht noodzakelijk zijn. Met behulp van buitenaf zal een vereniging van afasiepatiënten opgericht moeten worden, zodat elementaire communicatie met lotgenoten en de buitenwereld mogelijk wordt.Lees meer: - DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2017/03/14/chronisch-afasiepatiënten-in-suriname-worden-geisoleerd/#ixzz4byCHTUF0

Chronisch afasiepatiënten in Suriname worden geïsoleerd