Ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan organiseert de Innovatiewerkplaats (IWP) Ervaringsdeskundigheid Noord Nederland op donderdag 23 juni 2022 het regionaal symposium ‘Een ervaring rijker’.
Vanaf 2005 is ervaringsdeskundigheid een van de onderzoeks- en innovatiethema's van het lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool Groningen. Sinds die tijd zijn er diverse projecten uitgevoerd, onder andere: het ontwikkelen en verzorgen van diverse cursussen op het gebied van ervaringsdeskundigheid, herstel en de ervaringsdeskundige als leefstijlcoach. Waren in het begin vooral GGz-instellingen partner in onze projecten, al snel kwam er belangstelling vanuit de werkvelden van niet-aangeboren hersenletsel, dak- en thuisloosheid, licht verstandelijke beperkingen, het onderwijs en gemeenten. Het resultaat van al deze belangstelling is de oprichting van de Innovatiewerkplaats (IWP) Ervaringsdeskundigheid Noord Nederland in 2017. Gestart met ongeveer 20 partners, zijn er nu in 2022 al meer dan 30 partners betrokken bij de IWP. De laatst toegetreden partner is Vluchtelingenwerk Noord Nederland, waarmee de cursus Ervaringsdeskundigheid Nieuwkomers (EDNIKO) is ontwikkeld en uitgevoerd. Met andere partners uit het gezondheids-, sociaal en onderwijsdomein en de overheid, zijn en worden projecten uitgevoerd als ervaringsdeskundigheid en onbegrepen gedrag, persoonlijk en maatschappelijk herstel van mensen met een depressie, en collectieve ervaringskennis in het sociaal domein. Deze projecten hebben geresulteerd in kennis, diensten en interventies voor zowel (ex-)cliënten, ervaringsdeskundigen, andere medewerkers als voor organisaties en gemeenten. Tijd om na 5 jaar IWP Ervaringsdeskundigheid door middel van een symposium aandacht te besteden aan al deze thema's op het gebied van ervaringsdeskundigheid. Op het symposium worden plenaire lezingen en workshops gehouden waarin de ontwikkelde kennis, diensten en interventies worden behandeld.
Naast plenaire sprekers zijn er in totaal 15 workshops over de inzet van ervaringsdeskundigheid door/bij, o.a. nieuwkomers, armoede, huiselijk geweld/kindermishandeling, dak- en thuisloosheid, persoonlijk en maatschappelijk herstel van mensen met een depressie, niet-aangeboren hersenletsel, mensen met een licht verstandelijke beperking, scholing (certificaat, Mbo, Hbo), ZZP'er, seksueel geweld, familie-ervaringsdeskundigen en multiproblem gezinnen. Kijk hier voor het volledige programma en een overzicht van de workshops.
Het symposium is bedoeld voor ervaringsdeskundigen, medewerkers van gemeenten, medewerkers van organisaties in het gezondheids- en sociaal domein, docent-onderzoekers en studenten en anderen die in het thema zijn geïnteresseerd. Het symposium vindt plaats in de Marie Kamphuisborg van de Hanzehogeschool Groningen, Zernikeplein 23, Groningen, van 09.00 - 16.00 uur. De kosten zijn € 95 voor (ervaringsdeskundige) professionals en € 25 voor cliënten/familieleden/studenten. Aanmelden voor het symposium kan hier.
Marja Steegenga en Ellis Merkelijn van Stichting HersenletselSupport zijn ook aanwezig. Ze delen hun nieuwe plannen voor de NAHerstel Academie.