Nieuws

Terug

Theaterbezoek voor mensen met een onzichtbare beperking.

Stichting Onbeperkt Genieten organiseert culturele activiteiten voor hen die iets extra’s nodig hebben om onbezorgd te kunnen genieten van kunst en cultuur.

In samenwerking met de Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging is een pilot gestart om een prikkelarm theaterbezoek te realiseren.
Het prikkelarm theaterbezoek is voor mensen die door prikkelgevoeligheid als gevolg van een onzichtbare beperking, chronische ziekte, autisme of hersenletsel niet zondermeer naar het theater kunnen.
  Tijdens een prikkelarm theaterbezoek wordt de bezoeker opgevangen door een vrijwilliger die getraind is om deze ervaring te begeleiden.

Voorafgaand aan de voorstelling, tijdens de pauze en na afloop van de voorstelling is er een rustige ruimte beschikbaar zodat de drukte vermeden wordt.

Ook hoeft de bezoeker nergens in de rij en biedt de vrijwilliger ondersteuning waar nodig. De voorstelling zelf wordt niet aangepast.

De prikkelgevoelige bezoeker krijgt op deze manier een volwaardige theaterervaring en gaat niet of minder overprikkeld naar huis.

De eerste prikkelarme theaterbezoeken vonden in mei en juni plaats en zijn een succes.

De bezoekers ervaren het als een verademing om weer naar het theater te kunnen zonder te veel prikkels.


Aan de hand van de ervaringen van de vrijwilligers en de bezoekers wordt er een format ontwikkeld dat toegepast kan worden bij elk theater.

Zo wil Stichting Onbeperkt Genieten het prikkelarme theaterbezoek landelijk realiseren, zodat een theaterbezoek breder toegankelijk wordt.

 

Voor de tweede ronde proefbezoeken in september en oktober 2018 is Stichting Onbeperkt Genieten nog specifiek op zoek naar mensen tussen de 20 en 35 jaar, woonachtig in de regio Nijmegen, die als gevolg van een
onzichtbare beperking, chronische ziekte, autisme of niet-aangeboren hersenletsel drempels ervaren om naar het theater te gaan.

Aanmelden kan via www.onbeperkt-genieten.nl.

 

Theaterbezoek voor mensen met een onzichtbare beperking.