Nieuws

Terug

Uitnodiging Koninklijke Visio

Op 9 maart 2017 organiseert Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, een NAH-expertisebijeenkomst in Apeldoorn. Wij nodigen u graag uit voor deze bijeenkomst.

 

Wist u dat 50% van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) problemen ervaart met de verwerking van informatie die zij met hun ogen waarnemen? Daarom organiseert Visio, een expertisebijeenkomst voor belangstellenden die werkzaam zijn met mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Tijdens deze expertisebijeenkomst informeren we u graag over de trainingsmogelijkheden en onderzoeken die gericht zijn op niet aangeboren hersenletsel in combinatie met problemen in het verwerken van visuele informatie.
 

Datum:          Donderdag 9 maart 2017

Start:             18.00 uur

Locatie:         Waldeck-Pyrmontstraat 31 in Apeldoorn,

zie routebeschrijving Visio Het Loo-Erf Apeldoorn.

 

 

Het programma:

18.00 - 18.10 uur                   Ontvangst en welkom

18.10 - 18.45 uur                   Buffet

18.45 - 19.30 uur                   Visuele problemen ten gevolge van NAH

19.30 - 19.45 uur                   Revalidatie en verwijzing

19.45 - 20.00 uur                   Cliënt aan het woord

20.00 - 20.15 uur                   Pauze

 

20.15 - 21.00 uur                   Workshopronde 1

21.00 - 21.45 uur                   Workshopronde 2

21.45 - 22.00 uur                   Afsluiting

 

Op de webpagina van aanmelding kunt u uw keuze bekend maken voor de twee workshops die u graag bezoekt. U kunt kiezen uit de volgende workshops:

 

  1. Arbeidsmogelijkheden verkennen met een visuele beperking

Aan de hand van praktijkvoorbeelden krijgt u inzicht in welke beperkingen slechtzienden met NAH letsel ervaren in relatie tot arbeid. Wat maakt het moeilijk om te werken of werk te vinden? En wat kan er gedaan worden om het werken te vergemakkelijken? Wat maakt dat een slechtziende medewerker zijn werk kan blijven doen?  Wanneer kan een cliënt zijn werk niet meer doen? Wat zijn succesfactoren en hoe levert Koninklijke Visio hieraan een bijdrage?

 

  1. Diagnose en begeleiding van het jonge slechtziende of blinde kind 

Hoe onderzoek je een kind en wat kan de invloed van NAHzijn? Ook kinderen die dit moeilijk aan kunnen geven, kunnen toch onderzocht worden. Welk materiaal wordt hierbij gebruikt? Hoe gaat dat in zijn werk? Waar moet rekening mee worden gehouden? Er wordt ook informatie gegeven over hoe dan verder. Wat zijn de mogelijkheden om het kind te ondersteunen bij het zien?

 

  1. Digitale hulpmiddelen
    Wil uw cliënt ook graag communiceren met anderen door middel van een computer of een smartphone, maar lukt dit niet? Er zijn mogelijkheden ook al kan de cliënt de letters niet lezen van Whats app, is het licht van het computerscherm te fel of is in een tekst het vinden van het begin van de regel (te) moeilijk.

 

 

  1. Het belang van contrast en goede verlichting voor mensen met een visuele beperking

In deze workshop staat het zelf ondervinden van lichthinder centraal. Met ervaringsbrillen, zult u de voor- en nadelen van verschillende soorten verlichting ervaren. Zo krijgt u een inkijkje in de lichtbeleving en lichthinder van cliënten en zult u opmerken dat het voor iedereen heel specifiek is. De workshop wordt ingeleid met een korte presentatie over een (basis)verlichtingsonderzoek en hoe dat binnen Visio wordt uitgevoerd.

 

 

  1. Wat zijn de mogelijkheden om deel te nemen aan het  verkeer bij hemianopsie

Kun je een hemianopsie (= halfzijdige uitval van het gezichtsveld aan beide ogen) leren compenseren? In deze workshop wordt stilgestaan bij de problemen die mensen met een hemianopsie tegenkomen tijdens de dagelijkse verkeersdeelname; lopend, op de fiets of…. zou autorijden mogelijk zijn? Er wordt uitleg gegeven over compensatiestrategieën en trainingsmogelijkheden voor mensen met hemianopsie.

 

Aanmelden

Meer informatie over de workshops en aanmelding voor deze NAH expertisebijeenkomst kunt u terecht op http://www.visio.org/nl-nl/professional/bevordering-deskundigheid/expertisebijeenkomst-nah

 

 

Voor vragen en/of meer informatie kunt u contact opnemen met:
Petra Groothuis, medewerker advies T 088 585 67 10 of met Monique te Beek, neuropsycholoog T 06-52679963 E apeldoorn@visio.org.



Wij hopen u te ontmoeten!

 

 

Met vriendelijke groet, mede namens de managers Revalidatie & Advies Apeldoorn  en Intensieve Revalidatie.

 

Monique te Beek, moniquetebeek@visio.org

Neuropsycholoog Koninklijke Visio

&

Eduard Filusch

Neuro- & Revalidatiepsycholoog

 

www.visio.org

 

Koninklijke Visio

Expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen

Uitnodiging Koninklijke Visio