Nieuws

Terug

UMCG - Centrum voor Revalidatie Revalidatiezorg tot in de thuissetting

Om de revalidatiezorg tot in eigen leefomgeving slimmer en efficiënter te organiseren, werkt UMCG Centrum voor Revalidatie in verschillende zorgtrajecten met eHealthtoepassingen. Zo richt ‘Rehab-4-Life na hersenletsel’ zich op gecombineerde coaching-aan-huis en coachingover-afstand. 

Om de revalidatiezorg tot in eigen leefomgeving slimmer en efficiënter te organiseren, werkt UMCG Centrum voor Revalidatie in verschillende zorgtrajecten met eHealthtoepassingen.

Zo richt ‘Rehab-4-Life na hersenletsel’ zich op gecombineerde coaching-aan-huis en coachingover-afstand, zie deze  animatie. De coach bezoekt de patiënt een aantal keren thuis en brengt samen met de patiënt praktische problemen en lastige situaties in kaart. Samen zoeken zij naar passende oplossingen. Via de iPad is er vervolgens op beveiligde wijze beeld- en spraakcontact; reizen is dan niet meer nodig. Met beeldzorg is het eveneens mogelijk om naasten mee te laten praten.

In de kinderrevalidatie wordt daar bijvoorbeeld gebruik van gemaakt bij ondersteuning van kinderen en ouders thuis.

Het revalidatiecentrum gaat beeldzorg de komende tijd op grotere schaal inzetten. UMCG Centrum voor Revalidatie ontwikkelt ook zelf apps. Naast een informatieve app voor mensen met een amputatie, is onlangs een voor Nederland unieke app voor logopedische zorg op de markt gebracht. De app is onderdeel van de behandeling van mensen met spraakapraxie. De logopedist zet oefeningen klaar en stelt de app zo in dat deze hulp op maat biedt. De patiënt kan hiermee thuis op de iPad zo vaak oefenen als hij of zij wil en dat is heel belangrijk bij de behandeling. De ontwikkelaars van de app werken nu aan volgende stappen. De app wordt persoonlijker gemaakt met een upload-mogelijkheid voor eigen foto’s van mensen of voorwerpen inclusief koppeling naar juiste woorden en zinnen. Tevens wordt een nieuwe behandelmodule voor mensen met afasie toegevoegd. www.umcg.nl

UMCG - Centrum voor Revalidatie Revalidatiezorg tot in de thuissetting