Zeven jaar geleden liep Frank Willem Hogervorst vanwege een motorongeluk hersenletsel op. Na vier dagen ziekenhuis mocht hij weer naar huis, maar zijn leven zou nooit meer hetzelfde worden. De man die tot dan toe altijd overzicht had, kon bijna niets meer. Wat volgde, was een zoektocht naar wat nog wel kon en een boek dat hij daarover schreef. Nu begeleidt hij als casemanager hersenletsel mensen met hersenletsel naar de juiste zorg en ondersteuning. Het 3-jarige project Casemanager Hersenletsel is één van de vijf pilots gespecialiseerde cliëntondersteuning van het programma Volwaardig Leven van VWS.
Als ervaringsdeskundige weet Frank Willem als geen ander hoe het is om van de een op de andere dag niets meer te kunnen. Maar ook hoe belangrijk het is om snel de juiste hulp te krijgen. ‘Als Organisatieadviseur Strategie en Personeel was ik gewend om niet bij de pakken neer te zitten. Maar na mijn motorongeluk kon ik echter niets meer, was snel moe en prikkelbaar. Mijn vrouw bleef erop aandringen hulp te zoeken, want er was significant iets met mij veranderd.’
Het duurde uiteindelijk tien weken voordat hij bij de revalidatiearts terechtkon. Die constateerde hersenbeschadiging op basis van een CT-scan en een aantal vragen over leefgebieden. Daarna moest hij nog vier maanden op behandeling in het revalidatiecentrum wachten. Frank Willem: ‘Tijdens de lange wachttijd heb ik mijzelf uitgeput, waardoor er al van alles in mijn hersenen onherstelbaar beschadigd was. Ik ging alleen maar achteruit, in plaats van te herstellen. Had ik toen maar een casemanager gehad, dan was alles anders verlopen.’ Lees het hele artikel op de website van Volwaardig leven. En kijk op de LinkedIn van Casemanager Hersenletsel.